Παρμενίδης 540-480πκε

Το υπέρυθρο φως είναι ένα από τα είδη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Το φάσμα αυτής της ακτινοβολίας εκτείνεται από την μία στο ορατό φως, και από την άλλη, στα μικροκύματα. Το μήκος των κυμάτων του υπέρυθρου φάσματος αρχίζει από 0.76 mkn και συνεχίζει ως 1.000 mkn. Άλλωστε, τα κύματα μέχρι 2 mkn ανήκουν στα βραχέα υπέρυθρα κύματα, από 2 ως 4 mkn – στα μεσαία, και πάνω από 4 mkn (με στοιχεία κάποιων συγγραφέων πάνω από 5 kmn) στα μακρά υπέρυθρα κύματα.
Τα υπέρυθρα κύματα είναι αόρατα για το ανθρώπινο μάτι και δημιουργούνται χάρη στην κίνηση των μορίων και των ατόμων γύρο από δική τους κατάσταση ισορροπίας. Οι κινήσεις αυτές μπορούν να σταματούν μόνο σε απόλυτο μηδέν και μόνο τότε εξαφανίζεται η αόρατη υπέρυθρη ακτινοβολία.
Επειδή η κίνηση των μορίων είναι συνεχής, η πηγή της υπέρυθρης ακτινοβολίας υπάρχει σε κάθε σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρωπίνου. Το χαρακτηριστικό των ακτίνων του υπέρυθρου φάσματος συνίσταται στο γεγονός ότι τα σώματα όχι μόνο απορροφούν και αντανακλούν την ακτινοβολία, αλλά εμφανίζονται και ως πηγή της. Ο ανθρώπινος οργανισμός π.χ. έχει μέγιστη ακτινοβολία της τάξης 9.3 -9.53 mkn.
Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι περιβαλλοντικός παράγοντας που επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό. Η επίδρασή της καθορίζεται από θερμικό αποτέλεσμα. Αυξάνοντας την θερμοκρασία, οι ιστοί απορροφούν τις υπέρυθρες ακτίνες. Η αόρατη για το ανθρώπινο μάτι υπέρυθρη ακτινοβολία φέρει πολύ δυνατή θερμική ενέργεια, η οποία εισχωρεί στους ιστούς σε βάθος 3-7 πόντων.
Σε χημικό επίπεδο, τα πρώτα που αλληλεπιδρούν με την υπέρυθρη ακτινοβολία, είναι τα μόρια του νερού (όπως είναι γνωστό, το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 70 % νερό). Τα ενεργοποιημένα μόρια αναζωογονούν τα κύτταρα και τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος, κάτι το οποίο με την σειρά του επιδρά στην ανταλλαγή των ουσιών, επειδή βελτιώνεται ο κορεσμός των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού σε οξυγόνο. Γίνεται διάλυση των λιπών και μείωση του βαθμού οξύτητας.
Η υπέρυθρη ακτινοβολία έχει βρει ευρεία εφαρμογή στην ιατρική πρακτική και την αισθητική. Συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας και της διάθεσης σε υψηλά επίπεδα, απομακρύνει την κούραση, αυξάνει την απόδοση στην εργασία και την πνευματική διαύγεια.
Η θεραπεία με υπέρυθρη ακτινοβολία έχει σημαντική θέση στην θεραπευτική πρακτική πολλών χωρών. Η ιαπωνική ιατρική, όπως γράφει ο δόκτωρ Γιαμαγιάκι στο βιβλίο του “Υπέρυθρη θεραπεία”, έχει φτάσει σε σημαντικά αποτελέσματα: στις θερμοκρασίες από 40 βαθθμούς ως 50 βαθμούς μειώνει τον πόνο, επιταχύνει τις καύσεις, συντομεύει τον χρόνο της θεραπείας, δεν αφήνει σημάδια και μειώνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί υποβάλλονται στη φυσική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που φτάνει στη γη από τον ήλιο. Οι υπέρυθρες ακτίνες δεν είναι ορατές, αλλά μπορούμε να τις αισθανόμαστε σαν θερμότητα. Οι ζωντανοί οργανισμοί βιώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις τους σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τα υποκυτταρικά οργανίδια και τελειώνοντας με ολόκληρο το σώμα.
Οι υπέρυθρες ακτίνες δεν πρέπει να συγχέονται με τις καταστροφικές ακτίνες όπως το υπεριώδες φως, οι ακτίνες Χ ή οι ραδιενεργές ακτίνες.
Η υπέρυθρη ακτινοβολία μακρών κυμάτων είναι μια ζώνη ενέργειας στο πλήρες ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για χιλιετίες για να διευκολύνει την αποκατάσταση από πολλές ασθένειες. Η υπέρυθρη ακτινοβολία έχει βρει ευρεία εφαρμογή στην ιατρική πρακτική και την αισθητική.
Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και της διάθεσης σε υψηλά επίπεδα, απομακρύνει τη κούραση, αυξάνει την απόδοση στην εργασία και την πνευματική διαύγεια. Σε χημικό επίπεδο τα πρώτα που αλληλοεπιδρούν με την υπέρυθρη ακτινοβολία είναι τα μόρια του νερού (ως γνωστόν, το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 70% νερό). Τα ενεργοποιημένα μόρια αναζωογονούν τα κύτταρα και τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των τριχοειδών αγγείων, την παραγωγή κυτταρικού ιστού και την εξάλειψη μικροβίων που προκαλούν αλλεργίες.
